Historia – Sadowniczy Zakład Doświadczalny

Założeniem Twórcy Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach imieniem Prof. dr Szczepana Pieniążka, było utworzenie stacji doświadczalnych w różnych rejonach geograficzno-klimatycznych Polski. Już w drugim roku działalności Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach powstałego w 1951 roku, doszło z dniem 1 stycznia 1953 roku do powołania Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego w Brzeznej koło Nowego Sącza.

Organizatorem i pierwszym dyrektorem był dr Zbigniew Gertych. W krótkim czasie do 58 hektarowego gospodarstwa w Brzeznej dołączono inne wybrane gospodarstwa, leżące w promieniu 75 km. Na przestrzeni lat liczba gospodarstw przynależna SZD Brzeznej i łączna powierzchnia gruntów ciągle się zmieniały.Po odejściu z Brzeznej dr Z. Gertycha, Zakładem kierowali kolejno: dr Edmund Niemczyk (1964-1965), mgr Jan Caputa (1965-1971), dr Eberhard Makosz (1971-1981), mgr Edward Paszek (1981-1985), prof. dr Adam Szczygieł (1985-1995), dr Paweł Kołodziejczak (1995-2000), dr Jan Danek (2001-2008).

Od sierpnia 2008r do 30.października 2012 roku Zakładem kierował mgr inż. Krzysztof Gasparski pełniąc w nim funkcje Prezesa Zarządu.Po odwołaniu Go przez  Radę Nadzorczą funkcję Prezesa Zarządu objął mgr inż. Dariusz Szewczyk.

Wśród wymienionych osób tytułów profesorskich doczekali się uznani fachowcy tacy jak:

  • Prof. Zbigniew Gertych,
  • Prof. Edmund Niemczyk (wierny przyjaciel Brzeznej),
  • Prof. Eberhard Makosz (świetny organizator, skuteczny motor rozwoju polskiego sadownictwa, przyjaciel młodzieży),
  • Prof. Adam Szczygieł (światowej sławy nematolog),

Przez cały okres działalności Zakładu oraz obecnie, niezależnie od formy organizacyjnej i sposobu finansowania głównymi kierunkami działalności były:

  • działalność badawcza z zakresu sadownictwa,
  • upowszechnianie wiedzy sadowniczej,
  • produkcja, głównie sadowniczego materiału szkółkarskiego,
  • wprowadzanie do uprawy mniej znanych gatunków roślin jagodowych.

Badania naukowe w przeciągu lat koncentrowały się w dużej mierze   na zagadnieniach związanych z występowaniem i zwalczaniem chorób i szkodników, w tym pasożytniczych nicieni. Szczególne zasługi mieli tutaj: prof. dr hab Adam Szczygieł, dr Hanna Profic-Alwasiak, dr Stanisław Prędki i prof. dr hab. Edmund Niemczyk. Prace badawcze doprowadziły m.in. do opracowania metody produkcji zdrowych sadzonek truskawek, racjonalnych programów ochrony roślin sadowniczych, a także do stworzenia i zastosowania w praktyce metody integrowanej produkcji owoców.

Wprowadzenie do produkcji nowych gatunków i odmian w rejonie Podkarpacia, a także na terenie całego kraju było i jest nadal ważnym elementem pracy. Dotyczy to głównie roślin jagodowych, w tym porzeczki, agrestu, borówki wysokiej, maliny, jeżyny, truskawki, poziomki, aktinidii, jagody kamczackiej, świdośliwy, cytryńca chińskiego i innych. W tym zakresie duży wkład pracy mieli inż. Z. Kostrzewa, St. Wierzbicki i mgr K. Pierzga i dr Jan Danek.

Ocena odmian i ich wdrażanie dotyczyły nie tylko odmian wyhodowanych w Brzeznej, lecz także odmian z innych ośrodków badawczych w Polsce i sprowadzanych z zagranicy. Badania w zakresie tej tematyki są kontynuowane przez dr Marię Buczek.

Zespół, którym kierował dr Jan Danek  wytworzył wiele odmian malin:  odmiany malin dwuletnich takich jak: Beskid, Nawojka, Benefis, Laszka, Radziejowa, Sokolica i czarna malina Litacz, odmiany malin powtarzających (owocujących na jednorocznych pędach malin jesiennych): Polana, Poranna Rosa (żółta malina), Polka, Pokusa, Polesie, Popiel oraz jeżyny Orkan, Gazda, Leśniczanka, Zagroda, Polar, Gaj, Ruczaj i Brzezina. Ważnym z praktycznego punktu widzenia dla regionu i kraju, było opracowanie modeli sadów dla poszczególnych gatunków z zastosowaniem określonej podkładki dla odmiany. Uwzględniano przy tym warunki środowiskowe i konieczność stosowania zabiegów agrotechnicznych. Prace w tym zakresie prowadzili w przeszłości mgr M. Wawrzyńczak, prof. E. Makosz, mgr F. Zaziąbł, dr P. Kołodziejczak i dr F. Kadzik, prof. dr hab. A. Szczygieł a obecnie dr M. Buczek. Aspekt ekonomiczny produkcji sadowniczej był przedmiotem prac naukowych prof. Z. Gertycha i prof. E. Makosza.

Działalność upowszechnieniowa obejmowała różne formy. Podstawowym i najbardziej efektywnym sposobem zarówno  w   przeszłości jak teraz, jest osobisty kontakt pracownika naukowego Zakładu i odbiorcy (producenta owoców lub materiału szkółkarskiego). Formy kontaktów w które angażują się pracownicy Zakładu obejmują m.in. organizację szkoleń, seminariów i konferencji, oraz praktyczne spotkania w sadach należących do Zakładu, a także w gospodarstwach sadowników. SZD Brzezna uczestniczy także w licznych wystawach i kiermaszach. Liczbę artykułów napisanych przez pracowników Zakładu, a następnie zamieszczonych w czasopismach fachowych należy liczyć na setki, podobnie jak publikacji naukowych. Ważną pozycją są też opracowania książkowe. Należy też wspomnieć o licznych audycjach naukowych i programach telewizyjnych z udziałem naszych specjalistów. Praktyki produkcyjne i staże absolwenckie odbyło w ciągu minionych lat niezliczona ilość młodych ludzi.

Działalność produkcyjna ukierunkowana była i jest na wytwarzanie materiału szkółkarskiego najwyższej jakości. Produkcja drzewek owocowych opierała się na własnym materiale wyjściowym. Zakład posiadał bowiem wolne od wirusów sady zraźnikowe i mateczniki podkładek .

Wraz z zaleceniami dotyczącymi uprawy poszczególnych gatunków i odmian roślin jagodowych, rozwijano  w Zakładzie produkcję kwalifikowanych sadzonek. Dotyczy to porzeczek i agrestu, a także malin i jeżyn. W ostatnich latach rozwinięto produkcję mało znanych gatunków roślin owocowych, jak jagoda kamczacka, aktinidia, cytryniec chiński, dereń jadalny, róża wielkoowocowa i inne. Oddzielnym zagadnieniem jest produkcja sadzonek truskawek. Sadzonki najwyższej jakości pod względem zdrowotnym i wyjściowym “superelita”, produkuje się od końca lat 60. Metody stosowane w  produkcji szkółkarskiej są zróżnicowane, a więc tradycyjne polowe,  pojemnikowe  z ukorzenianiem roślin w szklarniach lub tunelach foliowych, a także metodą in vitro w kulturach tkankowych. Produkcja owoców uprawianych gatunków i odmian,  miała przeważnie charakter eksperymentalny. Była jednak znaczącym źródłem dochodów i przykładem naśladowanym przez producentów z rejonów sadowniczych Podkarpacia.

Wyjątkową rolę w produkcji prowadzonej w gospodarstwie Brzezna odegrał kierownik tego gospodarstwa Andrzej Gasparski, pracujący na tym stanowisku przez 40 lat. Obecnie te obowiązki wypełnia mgr inż. Wojciech Zaweracz.

Na początku 2001 roku została utworzona Spółka z o.o., przyjmując nazwę Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa Brzezna Sp. z o.o,, na bazie wniesionych aportem gruntów i zabudowań, w której 100% udziałów  należy do Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa  w  Skierniewicach.

Od 1 września 2011 roku obowiązuje nowa nazwa firmy „Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytutu Ogrodnictwa Brzezna Sp. z o.o.” z uwagi na połączenie się w Skierniewicach Instytutu Warzywnictwa z Instytutem Sadownictwa i Kwiaciarstwa w nową jednostkę pod nazwą Instytut Ogrodnictwa.

Tak było pół wieku temu
Tak było pół wieku temu
Prace w polu
Prace w polu
Oprysk
Oprysk
Gdy nie było jeszcze autobusów MPK
Gdy nie było jeszcze autobusów MPK
Opryski przy pomocy zaprzęgu krowiego
Opryski przy pomocy zaprzęgu krowiego
Oprysk
Oprysk

Podstawowym zadaniem Zakładu jest wspieranie rozwoju sadownictwa w rejonie podgórskim poprzez prowadzenie badań naukowych, upowszechnianie wiedzy sadowniczej, produkcję elitarnego materiału szkółkarskiego oraz hodowle nowych odmian malin i jeżyn.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial