ŚWIDOŚLIWA (Amelancher alnifolia)

Świdośliwa
Świdośliwa

Świdośliwa

Jest to krzew lub małe drzewo odporne na mróz. Toleruje szeroki zakres odczynu pH. Owoce: kuliste, ciemnogranatowe lub niebiesko grantowe z nalotem, soczyste, słodkie, smaczne, dojrzewające początkiem czerwca. Zwierają siedem razy więcej wapnia niż borówka wysoka i dwa razy więcej witaminy C. Charakteryzują się dużą zawartością antocyjanów i potasu. Pora dojrzewania: początek czerwca. Rozmnażane odmiany: Prince William, Smoky, Honeywood, Martin, Pambina, Thiessen.

Podstawowym zadaniem Zakładu jest wspieranie rozwoju sadownictwa w rejonie podgórskim poprzez prowadzenie badań naukowych, upowszechnianie wiedzy sadowniczej, produkcję elitarnego materiału szkółkarskiego oraz hodowle nowych odmian malin i jeżyn.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial