TRUSKAWKA – Grandarosa

Odmiana Grandarosa. Bukiet wykonany w polu z owoców truskawki

Grandarosa

Truskawka Grandarosa to jedna z nowych, polskich, obiecujących odmian wywodząca się z hodowli Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Grandarosa jest nową odmianą deserową o średnio wczesnej porze dojrzewania owoców. Cenna, z uwagi na bardzo atrakcyjny wygląd, wysoką jędrność i dobry smak owoców oraz obfite plonowanie. Ponadto cechuje ją mała podatność na choroby liści i wysoka wytrzymałość na przemarzanie.

Roślina o silnym wzroście, luźnym, wzniesionym pokroju i średnio obfitym ulistnieniu. Liście jasno zielone, o dość silnym połysku. Rozłogi liczne. Kwiatostany dorastają do powierzchni liści, ale część może być w nich ukryta. Kwitnienie obfite. Kwiaty bardzo duże.

Owoce duże i bardzo duże, stożkowate, bardzo kształtne, pomarańczowoczerwone, równomiernie wybarwione, o silnym połysku, bardzo jędrne (znacznie jędrniejsze niż owoce odmiany Elsanta), o lekko zagłębionych orzeszkach, umiarkowanie aromatyczne i bardzo smaczne. Miąższ jasnoczerwony, komora powietrzna średniej wielkości. Odmiana odznacza się obfitym plonowaniem.

Owoce są mało podatne na szarą pleśń. Rośliny wykazują małą podatność na białą plamistość liści oraz na mączniaka prawdziwego truskawki, ale są umiarkowanie podatne na czerwoną plamistość liści i wertycyliozę. Są również wytrzymałe na przemarzanie.

Polecana zarówno do uprawy na plantacjach towarowych, jak i w ogrodach przydomowych.

TOWAR DOSTĘPNY W SPRZEDAŻY!